Spelenderwijs
Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Dit gaat vaak goed en vanzelf. Maar soms duurt het langer of wijkt dit af van het gebruikelijke. Dit kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling. Ze hebben meer oefening nodig om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen of ze moeten leren met minder mogelijkheden zo goed mogelijk te bewegen. Zij kunnen allemaal baat hebben bij behandeling door een kinderfysiotherapeut.
Kinderfysiotherapie
Tijdens het eerste bezoek probeert de kinderfysiotherapeut via onderzoeken en testen een volledig beeld te krijgen van het motorisch niveau van het kind. Ook verzamelt zij informatie bij ouders, leerkrachten, huisarts, en andere betrokkenen over hoe het kind zich in verschillende situaties gedraagt. Daarna bespreekt de kinderfysiotherapeut de uitkomsten en stelt een behandelplan op. De behandeling richt zich op de motorische ontwikkelingsmogelijkheden van het kind met als doel dat het kind beter functioneert in zijn dagelijks leven.
Wanneer kinderfysiotherapie?
De ontwikkeling van elk kind is uniek. Daarom is het soms lastig om te bepalen of een kind nu ‘afwijkt’ of niet. In de meeste gevallen kunt u het beste vertrouwen op uw gevoel. Als u voelt dat er iets niet klopt, kan het geen kwaad uw kind te laten onderzoeken door een specialist. Hieronder enkele veel voorkomende klachten die een kinderfysiotherapeut kan behandelen:
Baby’s
- Voorkeurshouding en/of een afgeplatte schedel
- Vertraagde of afwijkende motorische ontwikkeling
- Gespannen, veel overstrekken of juist heel slap
- Billenschuiven
- Hersenbeschadiging of spierziekte
- Prematuriteit en/of dysmaturiteit
- Aangeboren afwijkingen die de motoriek beïnvloeden
Peuters
- Een vertraagde of afwijkende motorische ontwikkeling
- Meer dan gemiddeld struikelen of vallen
- Een afwijkend looppatroon
- Angstig zijn bij op- en afstappen of bij klimmen en klauteren
- Hersenbeschadiging of spierziekte
Kinderen vanaf 4-18 jaar
- Een afwijkend looppatroon
- Een vertraagde of afwijkende motorische ontwikkeling
- Onhandig of houterig bewegen
- Schrijfproblemen
- Houdingsproblemen
- Conditie- en krachtsproblemen
- Hypermobiliteit of spierziekte
- Pijnklachten van gewrichten of spieren
- C- of S- scoliose
- Hersenbeschadiging of spierziekte
- Longproblemen
Aan huis behandeling
De behandeling van baby’s of kinderen vindt plaats in de praktijk, maar indien nodig kan er ook aan huis behandeld worden.
Behandeling op school
De kinderfysiotherapeuten behandelen ook kinderen met fijn motorische problemen, waaronder schrijfproblemen. De behandeling kan indien gewenst op school gegeven worden.
Verwijzing
Kinderen kunnen tegenwoordig zonder verwijzing van de arts door de kinderfysiotherapeut worden onderzocht en -indien nodig- worden behandeld. Na een eerste intake wordt besloten of de klacht een indicatie is voor kinderfysiotherapie en of het kind alsnog door de huisarts gezien moet worden (directe toegankelijkheid fysiotherapie).
Voor informatie over kinderfysiotherapie:
Voor Fysiotherapie Hoofdweg behandelen Maggie Onofri (Master Kinderfysiotherapie), Laura Florissen (Master Kinderfysiotherapie) kinderen.